AVAINKÄSITTEET

 

Hippokrates, jota yleisesti pidetään modernin lääketieteen isänä sanoi:

”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi” 431 B.C.

 

 1. Esittely

 2. Kliinisen ravitsemuksen analyyttinen menetelmä

 3. 5 keskeistä aineenvaihdunnallista kontrollimekanismia

 4. Biologinen yksilöllisyys

 5. Tieteellinen analyysi vs, empirismi

 6. Henkilöspesifinen vs. tautispesifinen

 7. Laaja ja objektiivinen testaus

 8. Aineenvaihdunnallisten epätasapainojen kaavat

ESITTELY

Terveydestä ja hyvän ravitsemuksen tärkeästä roolista kiinnostuneena olet varmasti huomannut että tänä päivänä, enemmän kuin koskaan, meillä on valtava määrä ruokaa saatavilla, sekä yhtä paljon ravintolisiä ja yrttejä joka puolelta maailmaa.

Tiedät myös, että ostamasi ruoan ja ravintolisien laatu on tärkeää, ja että ruoan laatu vaihtelee suuresti riippuen mistä kaupasta ostat ne.

Olet luultavasti kuullut tai lukenut että monet ruoat näinä päivinä on kasvatettu olosuhteissa, joka hyväksyy massatuotannon, ovat täynnä torjunta-aineita, ja usein geneettisesti manipuloituja.

Siinä toivossa, että edistät terveyttäsi ja saadaksesi vastinetta rahoillesi, saatat päättää ostaa luomua. Supermarkettien käytävillä huomaat joitain ”superfoodseja”, jotka mainostekstien mukaan lisäävät elinvoimaasi. Näet kauniita kuvia mustikoista, avokadoista, vihreästä teestä ja goji marjoista. ”Hyvä on”, sanot, otan näitä.

Sitten päätät mennä luontaistuotekauppaan edistääksesi terveyttäsi ja elinvoimaasi vielä enemmän lisäämällä joitain ravintolisiä ruokavalioosi. Tämä onkin suositeltavaa.

Katsot luontaistuotekaupan hyllyä, ja huomaat että siellä on rekkalasteittain lisäravinteita. Wau! Minkä näistä valitset?

Miten olisi C-vitamiinia flunssaan, josta kaikki sanovat että se auttaa?

Ehkä omega 3 kalaöljyä auttamaan sydänvaivoihin, alentamaan kolesterolia, helpottamaan masennusta ja lisäämään kognitiota?

Omega 6 pellavansiemenöljyä tai helokkiöljyä koska omega 6 öljyt ovat ”välttämättömiä” niin kuin olet kuullut luontaistuotekaupoissa?

Eksoottisia yrttejä jotka lupaavat helpottaa stressiäsi ja joita hunza soturit ovat käyttäneet traditionaalisesti tuhansia vuosia Gilgit-Baltistanissa?

Fytoestrogeenejä soijasta jotka auttavat hormonaaliseen epätasapainoosi?

Jos ajattelet näin, olen siitä iloinen, koska moni ei edes harkitsisi näiden ravintolisien käyttöä.

Mutta, kun tiedustelit C-vitamiinista, omega 6-kasviöljyistä, kalaöljyistä ja soijan fytoestrogeeneistä, kertoiko ravitsemusterapeuttisi tai luontaistuotekaupan myyjä sinulle rehellisesti, että nämä ravintolisät voivat tehdä sinut todella sairaiksi? Siinä tapauksessa että eivät, se ei ole heidän vikansa; todennäköisesti he eivät tiedä.

Ravitsemusterapeutteja ja luontaistuotekaupan myyjiä ei ole koulutettu ravintoaineiden, kuten omega 6 ja omega 3 sivuvaikutuksista. Minä en oppinut tätä omissa ravitsemusopinnoissani. (Ja jos olet kiinnostunut oppimaan lisää aiheesta näiltä sivuilta löydät monia lähdeviitteellisiä artikkeleita jotka vahvistavat näitä väitteitä)

Entä yrtit? Monia yrttejä ei ole koskaan testattu tarkoissa tieteellisissä puitteissa. Joitakin yrttien kemiallisia aineosia on tutkittu enemmän kuin toisia. Joitakin yrttejä markkinoidaan ainoastaan niiden perinteisen käytön perusteella. Totuus on, että jotkut yrtit toimivat, toiset eivät. Osa yrteistä toimii jonkin aikaa ja sitten niiden teho loppuu. Jotkut yrttiuutteet ovat puhtaita laadultaan, toiset eivät. Ja on hyvä muistaa, että monet yrtit luokitellaan lääkkeiksi.

Ja vaikka sinulla olisi puhtain ja laadukkain yrttiuute joka on tutkittu puolueettomasti, on mahdotonta tietää kenelle tämä yrtti on sopiva ja kenelle ei – koska ei voida tieteellisesti sovittaa yhteen yksilöllistä biologiaa ja yrtin biokemiaa.

Jatketaanpa kertomustamme ja sanotaan, että päätät tarvitsevasi kunnon ruokavalion. Mahtavaa. Niitä on tuhansia mistä valita. Tässä on lista niistä joihin olen törmännyt 25 vuoden ajan naturopaattina ollessani:

 • Tri Pritikin ” Korkea Hiilihydraattinen” ruokavalio
 • Tri Joseph Mercolan ” Viljaton ruokavalio”
 • Tri Robert Atkinsin ”Korkea Proteiini” ruokavalio
 • Tri Dean Ornishin ”Sydän Terveys” ruokavalio
 • Tri Peter D’Adamon ”Veri Ryhmä” ruokavalio
 • Trit Harvey & Marylin Diamondsien ”Fit for Life” ruokavalio
 • Tri Barry Sears ”Zone Dieetti”
 • Tri Robert Youngin ” PH-tasapaino Dieetti”
 • William Wollcottin ”Metabolic Typing” ruokavalio
 • Jooginen ”Kasvisruokavalio”
 • ”Vegaaniruokavalio”
 • ”Paleoruokavalio”
 • ”Fodmapruokavalio”
 • Tri Linus Pauligin ”Ortomolekulaarinen Ravitsemus”
 • ”Ayurvediset Ravitsemus Periaatteet”
 • ”Fruitarismi”

Minkä valitset?

Kysy asiantuntijalta? Jokainen asiantuntija joka on luonut nämä ruokavaliot antaa sinulle kokonaisen kirjan täynnä syitä miksi juuri hänen ruokavalionsa on paras.

Osa näistä yllämainituista dieeteistä perustuu enemmän toiveajatteluun kuin tieteelliseen totuuteen; osa on todellakin erittäin hyvin tutkittu, kun taas osa on suoranaisesti vaarallisia. Jotkut dieetit voivat tehdä sinut todella sairaaksi ja jopa tappaa.

Mutta suurin osa ruokavalioista ei ota ollenkaan huomioon biologista yksilöllisyyttä. (joka on selitetty myöhemmin). Suurin osa ruokavalioista pyrkii kertomaan että ” yksi ruokavalio” sopii kaikille. Jos eteesi tulee tällainen dieetti, on parasta olla huomioimatta sitä. Biologista yksilöllisyyttä ei ole huomioitu.

Mutta yksinkertainen totuus on että osa näistä dieeteistä voi todella auttaa joitakin ihmisiä jonkun aikaa, kun taas toisille ne voivat olla täysin katastrofaalisia ja jopa tappavia.

Roomalaisen filosofin Lucretiuksen kuuluisa lainaus, 55 ekr:

“quod ali cibus est aliis fuat acre venenum”

“YHDEN IHMISEN RUOKA VOI OLLA TOISEN IHMISEN KARVA MYRKKY”

Sen vuoksi, sinulle, yksilönä, on terveytesi kannalta äärimmäisen tärkeää tietää, mitkä ruoat vaikuttavat mitenkin kehoosi ja myöskin miksi niillä on se vaikutus. Sinun täytyy tietää mitkä ruoat tekevät sinut sairaaksi ja mitkä ruoat antavat sinulle energistä terveyttä.

Otetaanpa askel pidemmälle ja oletetaan että sinulla on yksi tai useita yleisistä sairauksista kuten suolistovaivoja, ihotauti, hormonaalisia ongelmia, korkea kolesteroli, verensokeri ongelmia, kilpirauhasvaivat, masennus jne.

Tai saatat olla yksinkertaisesti niin stressaantunut että jokapäiväinen elämä tuntuu siltä kuin se olisi päivittäistä vuorikiipeilyä.

Mitä sitten? Mistä aloitat? Kuinka voit tietää, mitkä ruoat ovat sinulle parhaita, mitä ravintolisiä kannattaa ottaa ja kuinka estää tai jopa kääntää sairauden kulku?

Vastaus on että tarvitset analyyttisen kliinisen ravitsemuksen menetelmän joka perustuu lääketieteeseen ja objektiiviseen tutkimukseen.

Vain siten on mahdollista täyttää kaikki ravitsemukselliset tarpeesi ja pysyä terveenä.

KLIINISEN RAVITSEMUKSEN ANALYYTTINEN MENETELMÄ

Yksi NUTRI-SPEC – menetelmän hienoista panoksista on havainto, että joka ikisellä sairaudella tällä planeetalla on ravitsemuksellinen osatekijä. Toisin sanoen, se mitä syöt, vaikuttaa sairastumiseesi.

Mutta kuinka voit mitenkään tietää, mitkä ruoat ja ravintoaineet auttavat sinua ja mitkä saavat sinut voimaan huonosti?

Kysy lääkäriltäsi? Hyvä idea, jos lääkärit vain opiskelisivat tarpeeksi ravitsemusta lääketieteen opinnoissa. Valitettavasti näin ei ole. Lääkärit ovat erinomaisia siinä, kuinka käytetään kemiallisia lääkkeitä ja kirurgiaa hoitamaan sairauksia. He ovat loistavia antamaan ensiapua tai diagnosoimaan sairauksia laboratorion ja muiden teknologisten työkalujen avulla. Mitä tulee ravitsemukseen, lääkärit yleisesti ottaen suosittelevat ruokavaliota, joka tätä nykyä on hyväksytty valtavirran ”terveystieteissä”.

Ja valtavirran terveystiede laittaa sinut ruokavaliolle, joka on täysin tietämätön biologisesta yksilöllisyydestä (puhumattakaan siitä, että jotkut sen suosittelemista ravintoaineista on näytetty olevan vaarallisia terveydelle –kuten laajalle levinnyt kasviöljyjen käyttö (margariini), kolesterolia sisältävien ruokien välttäminen, tai kalaöljyn käyttöönotto jne).

Eli, kuinka saat tehokkaasti tasapainotettua kehossasi olevat epätasapainot lukuisien energiaravintoaineiden (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) ja mikroravintoaineiden (vitamiinit, kivennäisaineet, hivenaineet) yhdistelmillä joita saatavillasi on?

Vastaus on jälleen että tarvitset kliinisen ravitsemuksen analyyttisen menetelmän joka perustuu lääketieteeseen ja objektiiviseen tutkimukseen.

Alusta alkaen, 1980-luvulla Tri GUY SCHENKER, DC ja hänen tiiminsä NUTRI-SPEC:illä ovat kehittäneet analyyttisen, systemaattisen lähestymistavan ravitsemukseen. Kriteerit ovat olleet, ja ovat yhä, että ravitsemukseen ja sairauksiin liittyvien tutkimusten tulee olla puolueettomia, objektiivisia ja perustua tieteellisiin tutkimuksiin jotka on dokumentoitu arvostetuissa lääketieteellisissä julkaisuissa. (kuten medline/PubMed, jne)

Puolueeton, objektiivinen tutkimus on tutkimus joka on riippumattomasti rahoitettu ja lopputulos perustuu puhtaaseen tieteelliseen faktaan.

Valitettavasti, kun seurataan puhdasta tieteellistä tutkimusta, tulee usein vastaan epämiellyttäviä yllätyksiä.

Monissa tapauksissa, esimerkiksi soijan tai kalaöljyn suhteen, on yllättävää, että kaikkia tutkimustuloksia ei ole otettu huomioon tuotaessa ruokaa tai ravintolisää markkinoille. Tämä johtuu siitä, että jos tietäisit kaikki tutkimustulokset, miettisit muutaman kerran ennen kuin ostat sitä, mitä nokkela mainostaminen viettelee sinua ostamaan.

Onneksi, kuitenkin, tämä upea ja ihmeellinen fyysinen kehomme on erittäin looginen ja siinä on selkeät aineenvaihdunnalliset reitit jotka ovat sekä huomattavissa että kliinisesti testattavissa.

Tämän vuoksi, melkein 40 vuotta NUTRI-SPEC on kehittänyt ja hionut tieteellistä testaus-menetelmää, jonka avulla pystytään analysoimaan yksilön ravitsemukselliset tarpeet.

Tämän testausmenetelmän avulla on mahdollista osoittaa tarkasti mitkä ruoat ja ravintolisät ovat kullekin henkilölle parhaat.

Vain tällä tavalla on mahdollista maksimoida ja optimoida yksilön ravitsemusta: teoriassa, tieteellisesti ja kliinisessä käytännössä.
Tämä tarkoittaa, että yksinkertaisten aineenvaihdunnallisten testien avulla (jotka kaikki ovat huomaamattomia ja kestävät vain 20 min) taitava ammatinharjoittaja pystyy löytämään ja kategorisoimaan tiettyjä aineenvaihdunnallisia epätasapainoja yksilön kehossa, ja pystyy siten myös suosittelemaan erityisen tarkkoja ruokavalio-ohjeita (ruoat ja ravintolisät) jotka auttavat korjaamaan näitä epätasapainoja.

Miksi on niin tärkeää tunnistaa ja korjata näitä aineenvaihdunnallisia epätasapainoja? Koska näiden epätasapainojen on osoitettu edeltävän ja/tai olevan osallisena melkein jokaisessa rappeuttavassa sairaudessa tällä planeetalla.

Juuri tämän vuoksi NUTRI-SPEC on tärkeä silloin kun kyseessä on ravitsemuksellinen tieto ja ehkäisevä terveydenhoito.

5 KESKEISTÄ AINEENVAIHDUNNALLISTA KONTROLLIMEKANISMIA

Alla on lista viidestä keskeisestä aineenvaihdunnallisesta kontrollimekanismista.

Epätasapainot näissä kontrollimekanismeissa ovat AINOAT KRITEERIT jonka perusteella ruoat ja ravintolisät valitaan, riippumatta mitä oireita tai sairauksia yksilön kehossa on.

Tämä lähestymistapa tekee NUTRI-SPEC:istä pikemminkin henkilöspesifisen kuin tautispesifisen.

5 keskeistä aineenvaihdunnallista kontrollimekanismia ovat:

 • Vesi/elektrolyytti tasapaino
 • Anaerobinen/dysaerobinen tasapaino
 • Glukogeeninen/ketogeeninen tasapaino
 • Sympaattinen/parasympaattinen tasapaino
 • Happo/emäs tasapaino

Siinä tapauksessa että et ole kuullut näistä aineenvaihdunnallisista kontrollisysteemeistä, sinun on hyvä tietää, että ne ovat KAIKKI EHDOTTOMAN OLENNAISIA terveydellesi, sekä fyysiselle – että henkiselle hyvinvoinnille.

Mitä tapahtuu kun kehossasi on yksi tai useampia epätasapainoja? Vastaus on että parhaimmillaan kehosi toimii alle sen optimaalisen tason ja pahimmillaan ajan kuluessa tulee todella sairaaksi. Energiantuotantosi on vähemmän kuin optimaalinen ja solusi ikääntyvät ja tulehtuvat paljon nopeammin, johtaen moniin erilaisiin rappeuttaviin sairauksiin.

Toisin sanoen, NUTRI-SPEC:in mukaan, kehon sairaudet eivät ole muuta kuin tiettyjen aineenvaihdunnallisten epätasapainojen oireita.

Mitä tapahtuu, kun aineenvaihdunnalliset epätasapainot ovat korjattu?

Kun aineenvaihdunnallinen epätasapaino on korjattu, keho palautuu takaisin terveeksi, yksinkertaisesti koska keho on selviytymismekanismi joka on itse parantuva. (jos sille annetaan oikeat ravintoaineet ja oikeat elinolosuhteet).

Tämä yksinkertaisesti tarkoittaa, että kun sairaus on tullut oireelliseksi yksilössä, (kun hän alkaa voida huonosti) oireet reagoivat aina jossain määrin ravitsemusterapeuttiseen interventioon.

Missä määrin tällainen ravitsemusterapeuttinen interventio vaikuttaa, riippuu siitä:

 • kuinka pitkään epätasapaino on jatkunut kehossa huomaamatta
 • miten hyvin henkilö suostuu noudattamaan suositeltuja ruokavaliomuutoksia

Tämä tietysti tarkoittaa, että ravitsemus on kliininen työkalu jota voidaan käyttää maailmanlaajuisesti ja jolla on melkein rajaton mahdollisuus, kunhan siirrymme pois tiettyjen sairauksien hoitamisesta ja sen sijaan keskitymme aineenvaihdunnalliseen tasapainottamiseen ravitsemuksellisin keinoin.

Luethan tämän viimeisen lauseen uudelleen: ravitsemus on kliininen työkalu jota voidaan käyttää maailmanlaajuisesti ja jolla on melkein rajaton mahdollisuus. Tämä tarkoittaa, että sinulla on nyt työkalu, minkä avulla pystyt pitämään huolta omasta terveydestäsi.

Kaikki mitä tarvittiin, oli analyyttinen objektiivinen testausmenetelmä yhdistettynä rehelliseen tutkimukseen ravintoaineiden voimasta. NUTRI-SPEC on tämä menetelmä.

Näin ollen, Hippocrateen kuuluisat sanat tulevat toteen: ” Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi”¬

takaisin sivun alkuun

Hyötyäksesi täysin tästä esittelystä, on muutamia avainkäsitteitä, jotka sinun tulee ymmärtää.

BIOLOGINEN YKSILÖLLISYYS

On usein sanottu (ja nyt voidaan objektiivisesti kliinisesti varmistaa käyttämällä NUTRI-SPEC testausta) että ei ole kahta samanlaista ihmistä. Jo satunnainen katsaus ympärillä oleviin ihmisiin kertoo suurista kokojen, muotojen, terveydentilan ja persoonallisuuksien kirjosta.

Se mitä todellisuudessa näet, on sisäisten kemiallisten eroavaisuuksien ulkoinen manifestaatio.

Toisin sanoen, ihmisten ilmaisemat fyysiset, henkiset ja emotionaaliset laadut kuvastavat suurelta osin heidän yksilöllisiä kehon sisäisiä kemioita.

Erilaiset kehon kemiat tietysti tarkoittavat erilaisia ravitsemuksellisia tarpeita – ylläpitämään aineenvaihdunnallista tasapainoa ja mahdollistamaan sen, että jokainen yksilö ilmaisee täysin sisäisen potentiaalinsa.

Esimerkiksi, joku voi syödä aamiaiseksi makkaraa, munia ja ranskalaisia perunoita ja voida hyvin, käydä korkeilla vaihteilla tunteja. Tämä sama aamiainen voi vaikuttaa sinuun niin, että haluaisit kömpiä takaisin sänkyyn ja johonkin muuhun niin, että hänen täytyy ottaa antasideja.

NUTRI-SPEC testaus paljastaa miksi näin on.

Sinun ravitsemukselliset tarpeesi ovat todennäköisesti hyvin erilaiset kuin monien tuntemiesi ihmisten. Lisäksi, ravitsemukselliset tarpeesi voivat olla erilaiset tänään kuin mitä ne olivat kuusi kuukautta sitten tai mitä ne tulevat olemaan kuuden kuukauden päästä.

Sen vuoksi, tämän ensimmäisen avainkäsitteen, biologisen yksilöllisyyden, ymmärtäminen antaa sinulle uuden tavan ymmärtää ravitsemusta.

Myöskin, joka kerta, kun luet artikkelia tai kuuntelet luentoa ” ihannedieetistä ” oli se sitten korkeaproteiininen ruokavalio, monimutkainen hiilihydraattidieetti, kasvisruokavalio, ruokapyramidi tai mikä tahansa, voit perustellusti vastustaa sitä. Biologisen yksilöllisyyden avainkäsitettä ei ole huomioitu.

On korkea aika, että jokainen, joka pitää ravitsemusta kliinisenä työkaluna, ammattilaiset ja maallikot, päästää irti tämän maagisen, mystisen ”ihannedieetin” etsimisestä. Sellaista ei yksinkertaisesti ole. Jokainen on biologisesti erilainen!

Lisäksi, joka kerta kun luet artikkelin tai kuulet luennon joka mainostaa tiettyä ruokaa ”terveysruokana” tai ”superfoodina” , jne joka varmasti tekee ihmeitä ja jokaisen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille, voit sivuuttaa myös sen.

Tai jos tiettyä vitamiinia tai mineraalia mainostetaan kaikenlaisiin sairauksiin ja terveydentiloihin, vältä niitä. Kenellä tahansa kahdella ihmisellä on todennäköisesti täysin erilainen reaktio ruokaan tai ravintolisään.

Totuus aiheesta on, että, sekä maallikko – että ammattikirjallisuudessa, biologista yksilöllisyyttä otetaan harvoin huomioon. Kaikki mitä meille tarjotaan on se, että B6- vitamiini auttaa tähän, sinkki auttaa tähän, C-vitamiini auttaa flunssaan jne.

NUTRI-SPEC:in yksinkertainen viesti on, että eri ihmisillä on erilaiset ravintoaineiden tarpeet jotta heidän kehonsa pystyy tuottamaan energiaa tehokkaasti ja jotta he voivat elää elämänsä terveellisesti, vahvoina ja täyttymyksellisesti.

Hyvä vertaus olisi verrata kahta erilaista ihmistä kahteen erilaiseen autoon. Esimerkiksi kaksi Mercedestä, yksi joka käy dieselillä ja toinen joka käy premium – bensalla. Ne voivat näyttää samalta, ne voivat toimia samalla tavoin, niillä voi olla samalla lailla suunnitellut moottorit; mutta anna niille väärää polttoainetta ja katso, mitä tapahtuu.

Ihmisten kanssa on sama asia.

Jotkut ihmiset eivät voi hyvin jos he syövät liikaa punaista lihaa, mutta toiset tulevat hyvin heikoiksi ilman punaista lihaa.

NUTRI-SPEC testaus kertoo, mikä on ihanteellinen polttoaine jokaiselle henkilölle.

Samalla tavalla, jotkut ihmiset voivat hyvin syödessään juustoa tai voita, ja toisille voi tulla suuria ongelmia juustosta tai voista.

NUTRI-SPEC pystyy kertomaan, kuka voi ja kuka ei voi.

Joillakin ihmisillä voi olla suuri kalsiumin tarve, ja toiset taas tulevat nopeasti huonovointisiksi ottaessaan liikaa – tai väärässä muodossa olevaa kalsiumvalmistetta.

Meidän testaus pystyy kertomaan sinulle tarkasti, mitkä ravintolisät, miten paljon ja missä muodossa ovat ihanteellisia jokaisen henkilön kehon kemialle.

Muistathan, että koska jokainen on erilainen, tarvitsemme kattavan menetelmän jolla voidaan arvioida jokaisen yksilön ravitsemustarpeet.

Tarvitsemme tieteellistä analyysiä.

Tätä on NUTRI-SPEC – se tekee ravitsemuksesta tieteellistä.

Ja sen lisäksi että se on tehnyt ravitsemuksesta tieteellisempää, NUTRI-SPEC testaus on yksinkertaistanut kliinisen ravitsemuksen praktiikkaa.

takaisin sivun alkuun

TIETEELLINEN ANALYYSI VS. EMPIRISMI

Empirismi on hieno sana. Sana empirismi on usein käytetty lääketieteellisessä kielessä kun kuvataan tutkimusta joka perustuu aisteihin, kokemukseen ja havaintoon. Lääketieteessä, voidaan ajatella että se on valistunut arvaus joka on yrityksen ja erehdyksen kautta tehdyn tutkimuksen tulos, perustuen siihen mitä on havaittu.

Empiirisiä tutkimustuloksia käytetään enimmäkseen kun määrätään luontaistuotteita tai lääkkeitä.

Tässä on esimerkki: C-vitamiinin on näytetty tieteellisissä kliinisissä tutkimuksissa olevan tilastollisesti merkittävä suotuisa vaikutus flunssaan. Hyvä niin, mutta…

…ei ole objektiivisia tieteellisiä mittareita joilla terapeutti voisi käyttää tätä tietoa C-vitamiinista potilaisiin, joilla on flunssa. Tarkoittaako tämä tutkimus että kaikki ihmiset joilla on flunssa tarvitsevat C-vitamiinia? Miten paljon C-vitamiinia he tarvitsisivat? Missä muodossa olevaa C-vitamiinia? Onko mitään sivuvaikutuksia?

Eli jos lääkäri tai ravitsemusterapeutti kertoo, että perustuen tilastolliseen näyttöön, hän määrää ylimääräistä C-vitamiinia (esim. 500 – 10.000 mg) asiakkaalle jolla on flunssa, on se todellisuudessa tehty perustuen yritykseen ja erehdykseen. Se on parhaimmillaan valistunut arvaus. Ja se voi mennä vikaan.

Tiedämme tutkimusten perusteella, että on olemassa tiettyjä aineenvaihdunnallisia epätasapainoja, missä terapeuttinen C-vitamiinin annostus todellakin auttaa.

Eli siinä tapauksessa että asiakas tulee flunssassa joka johtuu joistakin biokemiallisista epätasapainoista (ts. parasympaattinen/ketogeeninen) jotka liittyvät alentuneeseen immuunivasteeseen, ylimääräinen C- vitamiini auttaa aina tätä yksilöä taistelussa flunssaa vastaan.

Mutta on olemassa muita aineenvaihdunnallisia epätasapainoja, jotka itse asiassa menevät huonommiksi C-vitamiinin terapeuttisesta annostuksesta…

Sanotaan, että toisella asiakkaalla on alentunut immuunivaste joka liittyy johonkin näistä muista aineenvaihdunnallisista epätasapainoista (ts. glukogeeninen/sympaattinen) jotka menevät huonommaksi ylimääräisestä C-vitamiinista.

Vaikka ulkoisesti oireet näyttäisivät samalta flunssalta, luuletko että C-vitamiinin määrääminen auttaa tätä potilasta?

Ei, se ei auta. Se tekee päinvastoin. Se vie asiakkaan kehon kemian enemmän epätasapainoon ja siksi itse asiassa pidentää taistelua flunssaa vastaan.

Yksi ravitsemustieteen kohtalokkaista virheistä on se, että tätä biologista yksilöllisyyttä ei tunnisteta kun tulkitaan tieteellisiä tutkimuksia ravitsemukseen.

Mitä tarvitsemme, on testaustapa joka kykenee erottamaan ihmiset jotka reagoivat hyvin C-vitamiiniin ja ne, joille se ei sovi.

Testaamalla aineenvaihdunnallisia reaktioita, tieteellinen NUTRI-SPEC testaus paljastaa, miksi yksi asiakas reagoi hyvin C-vitamiiniin ja toinen huonosti.

Tämän vuoksi tieteellisen analyysin käyttäminen henkilön tarpeiden määrittelemisessä on toinen AVAINKÄSITE mikä erottaa lähestymistapamme empiirisestä terveydenhuollosta.

Eli, kun ravitsemusterapeutit tai lääkärit käyttävät puhtaasti empiirisiä menetelmiä terapeuttisessa lähestymistavassaan he voivat ainoastaan luottaa asiakkaan subjektiiviseen reaktioon. Lopputulos on parhaimmillaan sattumanvarainen lähestymistapa terveyden- ja sairaudenhoidossa.

NUTRI-SPEC käyttää hyväksi tieteellisiä testausmenetelmiä joita ohjaa objektiivisesti mitatut muutokset yksilön kehon kemiassa. Tämä on tieteellistä terveydenhoitoa. Lähestymistapa, joka on suoraviivainen ja yksilöllinen.

takaisin sivun alkuun

HENKILÖSPESIFINEN VS. TAUTISPESIFINEN

Täydellinen esimerkki empiirisistä menetelmistä on allopaattinen (länsimaalainen) lääketiede. Lääketiede, sellaisena kuin tiedämme sen, on pohjimmiltaan tautispesifinen lähestymistapa yksilön terveydenhoitoon.

Toisin sanoen, tiedetään empiirisesti että tietyllä sairaudella on todennäköisyys reagoida tiettyyn terapiaan/lääkkeeseen/ravintolisään.

Lääkäri/naturopaatti antaa sitten lääkityksen sen mukaan mitä hän on oppinut allopaattisen tai kokonaisvaltaisen lääketieteen opinnoissaan ja sitten odottaa ja katsoo.

Siinä tapauksessa, että tämä empiirinen koe, jonka lääkärisi juuri teki sinulle, onnistui, voit jatkaa lääkitystäsi. Jos se oli virhe, eikä mitään tapahdu, tai sairautesi pahenee, hän kokeilee uudelleen toista lääkitystä, ja niin edelleen.

Tätä empiiristä, tautispesifistä lähestymistapaa käyttävät lähes kaikki nykypäivän kliinisen ravitsemuksen tutkijat. (lääkärit, naturopaatit jne).

Koska on olemassa lähes tuhansia sairauksia, hyvää tarkoittavan lääkärisi tavoite (joka käytti vuosia oppiakseen tarkasti näiden sairauksien nimet ja oireet), on löytää jokaiselle näistä sairauksista hoito (oli se sitten lääke, ravintolisä tai ruoka).

On olemassa parempi lähestymistapa.

Mitä hyvänsä ansioita empiirisyydellä on lääketieteessä ja terveydenhoidossa, se ei ole yksinkertaisin, eikä tehokkain tapa harjoittaa kliinistä ravitsemusta.

NUTRI-SPEC: in kolmas AVAINKÄSITE, “henkilöspesifinen vs. tautispesifinen”, erottaa lähestymistapamme tavanomaisesta kliinisen ravitsemuksen lähestymistavasta.

Tarjoamme mahdollisen vaihtoehdon tautispesifiseen empirismiin, nimittäin, henkilöspesifisen tieteellisen analyysin.

Tämä henkilöspesifinen lähestymistapa auttaa saavuttamaan sen, mitä ei ole pystytty saavuttamaan muilla kliinisen ravitsemuksen keinoilla.

Vain muutamassa minuutissa on mahdollista tehdä ja arvioida melkein 50 erilaista testausta asiakkaalle ja siten arvioida, mitkä ruoat tekevät yksilön vahvemmaksi ja mitkä ruoat altistavat hänet sairauksille.

On myös mahdollista selvittää tarkasti, mitkä ravintolisät sopivat yksilölle, ja mitkä heikentävät häntä.

NUTRI-SPEC testaus on tieteellinen tapa määritellä jokaisen henkilön biologinen yksilöllisyys.

Tämä henkilöspesifinen lähestymistapa on siis kokonaisvaltaista kliinistä ravitsemusta. Monet muut ravitsemukselliset menetelmät jotka väittävät olevansa luonnollisia ja kokonaisvaltaisia, pyrkivät hoitamaan sairauksia vitamiinien ja mineraalien avulla käyttämällä niitä samalla tavoin kuin lääkkeitä käytetään.

Sana kokonaisvaltainen tarkoittaa että hoidetaan koko yksilöä, ei sitä, että hoidetaan hänen sairauttaan – ja tämän NUTRI-SPEC saavuttaa.

Tunnistamalla epätasapainoja yksilön kehon kemioissa, saadaan selville sairauksien taustalla olevat syyt. Tämä menetelmä on kiehtova siksi, että usein kahta ihmistä, joiden oireet ovat samanlaiset, hoidetaan on täysin erilaisilla ravitsemusohjelmilla.

Esimerkiksi, on kaksi henkilöä joilla on näennäisesti sama nivelrikko. Testitulosten perusteella heillä on kuitenkin täysin erilaiset aineenvaihdunnalliset epätasapainot jotka edeltävät nivelrikkoa. Kuka tahansa, joka kokeilee ”nivelreuma hoitoa” näille henkilöille, epäonnistuu vähintään toisen kohdalla.

Syy epäonnistumiseen on selkeästi se, että ei oteta huomioon mitkä voisivat olla aiheuttavat tekijät biologisen yksilöllisyyden mukaan.

NUTRI-SPEC on todistanut, että jos kehon kemiat ovat epätasapainossa, on niiden tasapainottaminen ravitsemuksella yksi tapa palauttaa ja ylläpitää terveyttä siitä huolimatta, mitä oireita yksilöllä on.

Ei ole olemassa ainuttakaan sairautta tässä maailmassa, jota ei voi auttaa NUTRI-SPEC- menetelmällä, koska ei ole yhtään ihmistä, jota NUTRI-SPEC ei voisi auttaa. Toisin sanoen, vaikka NUTRI-SPEC ei olisi koko ratkaisu yksilön ongelmaan, joka ikisellä henkilöllä, joka tulee vastaanotolle, on aineenvaihdunnallisia epätasapainoja jotka heikentävät häntä ja altistavat hänet sairauksille ja/tai alhaiseen elinvoimaan, ja/tai ennenaikaiseen vanhentumiseen.

Korjaamalla yksilön aineenvaihdunnallisia epätasapainoja NUTRI-SPEC:in avulla, on mahdollista päästä suoraan tärkeimpään taudin/alhaisen elinvoiman/ennenaikaisen vanhentumisen aiheuttajaan.

Jos, kuitenkin, käytetään perinteistä empiiristä lähestymistapaa antamalla yksilölle lääkettä hänen vaivaansa, hän saa parhaimmillaan vain väliaikaisen avun oireisiin. Tämä lähestymistapa väistämättä pahentaa taustalla olevia aineenvaihdunnallisia epätasapainoja koska aineenvaihdunnallista syytä ei ole otettu huomioon.

Tämän vuoksi, ajan mittaan, yksilön kunto tulee aina huonommaksi kun terveydenhoidon asiantuntija on käyttänyt tautispesifistä lähestymistapaa hänen oireisiinsa.

NUTRI-SPEC menetelmässä sinun ei tarvitse enää ottaa empiiristä hyppyä tuntemattomaan. Sinulla on objektiiviset testaukset jotka ohjaavat ravitsemusterapiaa.

takaisin sivun alkuun

LAAJA JA OBJEKTIIVINEN TESTAUS

On selvää, että asiakasspesifisen ruokavaliosuositusten tulee perustua asiakkaan laajaan arviointiin.

Sen lisäksi, asiakkaan arviointi tulee tehdä objektiivisen testausmenetelmän avulla.

Jos asiakasspesifinen, tieteellinen analyysi on tavoitteena, kuinka se saavutetaan? Mitä testaamme?

NUTRI-SPEC tarjoaa analyyttisen menetelmän, jonka avulla pystytään saamaan laaja arvio asiakkaasta. Tämä menetelmä perustuu objektiiviseen kliiniseen tietoon. Tieto on peräisin kahdesta lähteestä:

1. Vitaaliparametri- ja hermo-umpieritys refleksi- testit
2. Näytteet virtsan ja syljen kemioista

NUTRI-SPEC menetelmän kehitysvuosina, huomattiin, että oli kliinisiä äärimmäisyyksiä kun katsottiin virtsa- ja sylkinäytteitä ja myöskin kliinisiä äärimmäisyyksiä kun tulkittiin tiettyjä vitaaliparametrejä ja hermo-umpieritys –refleksejä.

Esimerkiksi, virtsanäytteestä selvisi että se voi olla joko todella hapanta tai emäksistä. Sama selvisi sylkinäytteestä.

Kun katsottiin vitaaliparametrejä kuten hengitystiheyttä oli mahdollista havaita että osa ihmisistä hengitti todella nopeasti tietyissä tilanteissa ja osa todella hitaasti.

Tiettyjä testejä tehtäessä iholle havaittiin että osalla ihmisistä iho oli voimakkaasti reagoiva ja osalla heikosti reagoiva.

Ajan mittaan tuli selväksi että epänormaalien testitulosten ryhmillä tai kaavoilla oli tapana esiintyä samanaikaisesti.

Esimerkiksi, usein kävi ilmi, että virtsan korkea pH esiintyi yhdessä virtsan alhaisen suhteellisen tiheyden kanssa. Ennen pitkää näitä samanaikaisesti esiintyviä kaavoja pystyttiin nimeämään. Toisin sanoen, yksi epänormaali kaava vastasi elimistön liialliseen happamuustilaan, toinen kaava sydän-ja munuaistauteihin ja niin edelleen. Vuosien kliinisten testausten jälkeen, oli mahdollista määrittää selkeät kaavat jotka liittyivät tiettyihin epätasapainoihin viidessä aineenvaihdunnallisessa kontrollimekanismissa.

Selvisi myös, että nämä viisi keskeistä kontrollimekanismia, joista aikaisemmin luit, ovat kaikkialla läsnä: niillä on rooli käytännössä kaikissa terveydentiloissa ja sairauksissa.

Tämä tarkoittaa, että NUTRI-SPEC onnistui luomaan objektiivinen ja laajan menetelmän arvioimaan ja korjaamaan toiminnallista aineenvaihdunnallista kontrollia joka ikisessä yksilössä.

takaisin sivun alkuun

AINEENVAIHDUNNALLISTEN EPÄTASAPAINOJEN KAAVAT

Toimintahäiriön kaava määritellään koottujen testitulosten perusteella, jotka ovat toistuvia ja selkeästi määriteltyjä.

Nämä testitulokset viittaavat homeostaasin (kehon sisäinen tasapaino) häviämiseen niissä kehon toiminnoissa jotka liittyvät tiettyyn aineenvaihdunnalliseen kontrollimekanismiin. (selitetty edellä).

Kuten olet lukenut, NUTRI-SPEC on tunnistanut viisi näistä kontrollimekanismeista ja sen, että nämä viisi kontrollimekanismia ovat jatkuvasti aktiivisia aineenvaihdunnallisen tasapainon ylläpitämisessä.

Jokainen näistä kontrollimekanismeista voi mennä epätasapainoon kahdella vastakkaisella tavalla. Esimerkiksi, keho voi olla liian hapan tai liian emäksinen; se voi olla liian riippuvainen hiilihydraattien pilkkoutumisesta energianlähteenä (glukogeeninen), tai liian riippuvainen rasvahappojen pilkkoutumisesta (ketogeeninen).

On yhteensä kymmenen AINEENVAIHDUNNALLISEN EPÄTASAPAINON KAAVAA jotka ovat mahdollista tunnistaa ja hoitaa NUTRI-SPEC menetelmän avulla.

takaisin sivun alkuun

YHTEENVETO

Yhteenvetona voidaan kiteyttää NUTRI-SPEC filosofian ydin:

Jokainen terveydentila tai sairaus voidaan määritellä sen Aineenvaihdunnallisten Epätasapainojen Kaavan mukaisesti. Toisin sanoen, sen sijaan että nimetään ja hoidetaan ”sairautta” , määrittelemme ja hoidamme kaavaa.

Näin tehtäessä, käytetään henkilöspesifistä lähestymistapaa joka on peräisin tieteellisestä analyysistä ja perustuu biologisen yksilöllisyyden käsitteeseen.

NUTRI-SPEC testaus lisää täysin uuden ulottuvuuden ravitsemuksen harjoittamiseen antamalla objektiivisen menetelmän jonka avulla voidaan seurata terapian tuloksia, sen sijaan että luotettaisiin ainoastaan yksilön subjektiiviseen reaktioon.

NUTRI-SPEC testauksen avulla tiedetään milloin terapia toimii, miten se toimii ja mitkä aineenvaihdunnalliset kontrollimekanismit ovat parantuneet.

Niissä harvoissa tapauksissa, joissa terapia ei tehoa tai on jopa haitallinen, on aina mahdollista sanoa tarkasti miksi se ei toiminut ja mikä on seuraava askel optimaalisen terveyden palauttamiseen.